Coucke erft financiële puinhoop

Coucke erft financiële puinhoop

Marc Coucke heeft met Anderlecht een voetbalclub gekocht die niet alleen sportief maar ook financieel in een diepe malaise zit. Dat besluit Het Nieuwsblad zaterdag nadat de krant de jaarrekeningen van de jongste tien jaren onderzocht heeft. Anderlecht geeft te veel geld uit aan lonen en makelaars, klinkt het. Ondanks deelnames aan de lucratieve Champions League en verschillende miljoenentransfers kan de club geen spaarpotje aanleggen.
Zo was er aan het einde van seizoen 2016-2017 een exploitatieverlies van 42 miljoen euro. Dat betekent dat de opbrengsten uit ‘normale’ activiteiten, zonder transferinkomsten en subsidies, helemaal niet volstaan om de kosten zoals de lonen te dragen. Hierdoor zijn volgens de krant jaar na jaar grote uitgaande transfers nodig.
Ter vergelijking: Club Brugge had in die periode een exploitatiewinst van 4,5 miljoen euro, en is dus ook zonder transfers financieel gezond.
Volgens operationeel manager Jo Van Biesbroeck was bijvoorbeeld de forse stijging van de loonkost nodig. “Simpel: als we competitief wilden blijven op de Europese markt, moesten we meer inspanningen doen op loon. Maar zelfs met die inspanningen bleven we ver onder de salarissen die spelers kunnen krijgen buiten België. Daarom deden we selectief een paar aanpassingen, om competitief te blijven.”

bron: Belga