Dunkin’ Donuts bant tegen 2020 schuimplastic bekers

Dunkin' Donuts bant tegen 2020 schuimplastic bekers
AFP / M. Tama

De Amerikaanse fastfoodketen Dunkin’ Donuts belooft om tegen 2020 geen piepschuimen bekers meer te gebruiken. Ter vervanging komt er een kartonnen beker, die voldoet aan de normen van het Sustainable Forestry Initiative Standard, een non-profit die zich inzet voor het behoud van de Amerikaanse bossen.

Meer en meer bedrijven analyseren tegenwoordig naar hun eigen producten om te zien waar ze een inspanning kunnen leveren voor het milieu. Zo verklaarden verschillende restaurantketens al dat ze geen rietjes meer zullen gebruiken. Nu wil Dunkin’ Donuts iets doen aan het vele piepschuim dat het verbruikt.

De keten, die uiteraard bekend is om zijn donuts, gebruikt piepschuim om bekers te maken voor zijn dranken. Maar het polystyreen in dat materiaal breekt heel langzaam af, waardoor het heel vervuilend is. Bovendien vraagt het ook veel energie om te produceren en kleine deeltjes komen via de zee terecht in onze voedselketen.

Ter bescherming van de bossen

De maatregel van Dunkin’ Donuts kadert in een actieplan van de keten om tegen het einde van dit jaar 80% van de van vezels gemaakte verpakking te laten voldoen aan de normen van Sustainable Forestry Initiative Standard. Dat charter dient als leidraad van de gelijknamige non-profit organisatie om bedrijven bewust te laten omgaan met het behoud van de Amerikaanse bossen.

Tegen 2020 zou er nergens meer een piepschuimen beker in een Dunkin’ Donuts te zien moeten zijn. De vervangers zijn kartonnen bekers. Het bedrijf voorziet ze in vier verschillende maten en belooft dat ze, net zoals hun voorgangers, de warme dranken warm zullen houden, terwijl je handen koel zullen blijven.