VS staan verrassend voor tweede, kortere ‘shutdown’

Ondanks een principeakkoord van Democraten en Republikeinen over een begrotingswet is in de Verenigde Staten verrassend genoeg een nieuwe ‘shutdown’ in aantocht. Bij gebrek aan financiering zullen federale overheidsdiensten moeten sluiten. Reden is een deadline die om middernacht plaatselijke tijd (6 uur in België) afloopt. Beide kamers van het Congres moeten voor die deadline het wetsvoorstel goedkeuren.
Maar in de Senaat verzette Republikein Rand Paul uit Kentucky zich urenlang tegen een stemming. Het reglement van de Senaat maakt dat mogelijk. Individuele senatoren genieten er uitgebreide rechten.
Paul stoort er zich vooral aan dat de wet de schuld van de VS nog zal doen toenemen. Hij zei dat hij er niet mee kon instemmen dat de Republikeinen zich nu gedragen als de Democraten onder president Barack Obama en de financiële teugels vieren.
Het is nu al de tweede shutdown in drie weken. In dit geval zou de shutdown maar zeer kort plaatsvinden. Toch begon het Witte Huis al met de voorbereidingen.
Donderdagavond zag het ernaar uit dat Paul in de Senaat urenlang zou spreken. Zijn spreektijd zou vrijdagochtend om 1 uur plaatselijke tijd eindigen. Vervolgens kan de Senaat een stemming over het einde van de debatten beginnen, waarna Paul opnieuw een uur spreektijd heeft.
Een stemming van de Senaat wordt tussen 3 en 4 uur plaatselijke tijd verwacht. Daarna moet het wetsvoorstel naar het Huis van Afgevaardigden. Voor daar kan gestemd worden, moet er om procedurele redenen nog een paar uur gewacht worden. De uiteindelijke stemming zou dus pas om 7 à 9 uur plaatselijke tijd plaatsvinden.

bron: Belga