MOVIES. Anima, het festival dat kleur brengt in Brussel

Foto animafestival.be

Van 9 tot en met 18 februari staat Flagey in Brussel weer in het teken van de animatiefilm. Tien dagen lang kan jong, oud en iedereen daar tussenin zijn hart ophalen aan het mooiste wat de getekende cinema te bieden heeft. Om je alvast de weg te wijzen in de goed gevulde agenda stellen we een handvol uitschieters voor. Alle info vind je op www.animafestival.be.

Crazy Love

Op 14 februari, wanneer Sint-Valentijn in het land is, draait Anima nog op volle toeren. Die kans kon het festival niet laten liggen en de organisatoren vieren de feestdag met een speciaal evenement: 14 kortfilms die het wonder, de warmte en ook de verwarring van de liefde in de verf zetten. Omdat sommige filmpjes ook de lijfelijke liefde in beeld brengen, komen kinderzieltjes beter niet kijken.

Mutafukaz

Zin in een portie waanzin? Daarvoor kun je ook terecht bij Anima.
Neem bijvoorbeeld deze Frans-Japanse bizarriteit over een pizzabezorger die in een deprimerende stad woont en na een ongeval zeer eigenaardige dingen begint te zien. Heeft hij een hersenletsel overgehouden aan zijn ongeluk? Of dreigt er een buitenaardse invasie? Hoe dan ook, een Disneyfilm is ‘Mutafukaz’ allerminst.

Tehran Taboo

Wie zegt daar dat animatie niet geschikt is voor ernstig drama? ‘Tehran Taboo’ schetst aan

Pari in a Taxi

de hand van vier personages — een prostituee, een muzikant, een aanstaande bruid en een zwangere vrouw — een intiem, indringend en ontroerend portret van Iran, een veelbesproken samenleving die voor buitenstaanders nog altijd een groot mysterie is.

Vrolijke snuiters /Bande de Zozos

Anima vergeet de kleinste kijkers uiteraard niet. Verschillende films en kortfilmprogramma’s richten zich zelf specifiek tot dat jongste publiek. Zo ook ‘Vrolijke snuiters’, negen grappige of schattige filmpjes die hooguit een paar minuten duren. En maak je geen zorgen dat je hartendief de taal niet zal snappen: de filmpjes zijn allemaal zonder dialogen.

 ZOOks

Een eco-avontuur over de spanning tussen mens en natuur. Zo omschrijven broers Kristoff en Dimitri Leue de animatiefilm die ze samen hebben gemaakt. We zien hoe een koning beslist om alle natuur te verwoesten, een desastreus plan dat enkel een paar rebellen nog kunnen tegenhouden. ‘ZOOks’ is een opmerkelijke Belgische animatiefilm, die vanaf deze week trouwens ook in cultuurcentra over heel België speelt.

Ruben Nollet

RECENSIEOVERZICHT
Early Man