Sven Mary: “Geen sprake van terrorisme”

Sven Mary: "Geen sprake van terrorisme"

De schietpartij die op 15 maart 2016 plaatsvond in de Driesstraat in Vorst, was geen daad van terrorisme. Dat heeft Sven Mary, advocaat van Salah Abdeslam, deze namiddag gezegd tijdens zijn pleidooi. “Bij een daad van terrorisme wordt de bevolking geviseerd. Was dat het geval bij de schietpartij? Neen. Wat gebeurd is, was niet gericht tegen de maatschappij of de Belgische staat en dus kan er geen sprake zijn van terrorisme.” Er is volgens Mary geen enkel element dat toelaat om te beslissen dat het gaat om terrorisme, “in dit dossier althans”.

Mary benadrukt ook dat iedereen het vermoeden van onschuld geniet, “zelfs Abdeslam”. “Het is geen toeval dat er net voor dit proces mails opduiken van Abdeslam of dat blijkt dat de bommengordel van Abdeslam defect was.”“Vandaag gaat het niet over de aanslagen in Parijs of Brussel, het gaat over de schietpartij in de Driesstraat. Stel u voor dat hier niet Salah Abdeslam, maar een zekere meneer Dupont terecht zou staan. Dan zou dit een zoveelste proces in de rij zijn”, aldus Mary.

Mary kwam ook nog eens terug op de – weinige – woorden die Abdeslam maandag gesproken heeft op het proces: “Wat hij gezegd heeft was niet voorbereid, althans niet door mij. Abdeslam zei toen dat er wetenschappelijke bewijzen waren. Ik vraag u om daar inderdaad rekening mee te houden en niet met hypotheses in de media.”

bron: Belga