Sneeuw op komst

Sneeuw op komst

Deze namiddag is het droog en vaak zonnig, met meer bewolking in het centrum van het land. De maxima liggen tussen -4 en +5 graden. Ook vannacht blijft het droog, maar zwaarbewolkt en koud, met minima tussen 0 graden en in de Ardennen lokaal tot -12 graden. Het KMI waarschuwt tegelijk voor CO-intoxicatie. De voorwaarden zijn momenteel ongunstig wat betreft het gebruik van waterverwarmingstoestellen en van vuurhaarden bij het verwarmen van lokalen. Opletten geblazen dus bij symptomen als hoofdpijn of neiging tot braken.

Morgen krijgen we zwaarbewolkt weer met (soms intense) sneeuwbuien in het westen en later ook in het centrum van het land. In de loop van de namiddag bereikt de sneeuw ook het oosten van het land. Op het einde van de dag kan de neerslag in het westen van het land overgaan in smeltende sneeuw, korrelhagel of regen. De maxima worden bereikt op het einde van de namiddag, met waarden tussen -2 en +2 graden ten zuiden van Samber en Maas, rond +1 of +3 graden in het centrum en tot +4 graden aan de kust. Er staat een overwegend matige tot soms vrij krachtige wind uit zuidwest of uit west tot noordwest aan zee.Tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag blijft het overwegend zwaarbewolkt, met buien van smeltende sneeuw, korrelhagel of regen in de westelijke landshelft. In de Ardennen verwachten we nog sneeuwbuien. De minima liggen tussen -2 graden in de Hoge Venen en +3 tot +4 graden aan de kust. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten.

Zaterdagochtend lijkt de sneeuw- en regenzone ons land te verlaten. Aan de achterzijde van deze storing verwachten we brede opklaringen. In de Ardennen blijft het zwaarbewolkt met mogelijk nog enkele sneeuwvlokken. Zondag wordt zwaarbewolkt met regen of buien, in de Ardennen kan er nog sneeuw of smeltende sneeuw vallen. In de loop van de namiddag wordt het in het westen en het centrum van het land geleidelijk droger en kunnen enkele opklaringen voorkomen. Maandag en dinsdag lijkt het meestal droog te zullen worden en krijgen we vaak de zon te zien.

bron: Belga