Proces Abdeslam – Het is deze publieke rechtspraak in het Paleis die we moeten veiligstellen

Proces Abdeslam - Het is deze publieke rechtspraak in het Paleis die we moeten veiligstellen

“Het is deze rechtspraak die we moeten veiligstellen”, zei Luc Hennart, de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg van Brussel, donderdagavond in ‘Jeudi en Prime’ op RTBF. Hij toonde zich tevreden dat het proces Abdeslam in het Justitiepaleis doorgaat, terwijl sommigen hadden aangedrongen op een videoconferentie of hoorzittingen in de gevangenis.

Bij de start van de zaak stond een dicht opeengepakte menigte voor het Justitiepaleis, aangezien slechts twee beveiligde deuren beschikbaar zijn om de zalen te bereiken deze week. De organisatie was in handen van de FOD Justitie, die als reden hiervoor een gebrek aan middelen inriep.
“Sommigen” drongen erop aan om de hoorzittingen in de gevangenis of via een videoconferentie te organiseren, zei de rechter, die toevoegde dat de plannen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in die richting gingen.
De korpscommandant heeft het regelmatig aan de stok met de minister. Hennart zei dat Geens heel open stond bij overleg maar in realiteit niet luisterde naar zijn gesprekspartners. Met hem is het altijd “ik ga doe wat ik wil”, aldus de rechtbankvoorzitter.
Luc Hennart had ook kritiek op het wetsontwerp van de regering over de huiszoekingen, dat hij een intimidatiepoging ten aanzien van humanitaire gastheren/gastvrouwen noemde. Hij sprak van een “onnodige maatregel”, die een “flagrante schending van de grondwettelijke bepalingen” is.bron: Belga