OS 2018 - "De vlag dragen geeft extra motivatie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Seppe Smits leeft zonder druk toe naar de start van de olympische snowboardcompetitie. Zaterdag staan in het Phoenix Snow Park in Pyeongchang de kwalificaties van de slopestyle op het programma, de discipline waarin hij regerend wereldkampioen is. "Momenteel voel ik nog geen zenuwen. Ik heb er vooral zin in. Ik bekijk het als een gewone snowboardwedstrijd, niet als de Olympische Spelen. Ik ga zoals altijd mijn best doen. Meer kan ik niet doen", zegt hij twee dagen voor de competitie. Smits kende door een knieblessure na een val op training geen vlekkeloze voorbereiding. De problemen zijn nog niet helemaal van de baan, al maakt hij zich geen al te grote zorgen. "Gisteren heb ik hier een eerste keer getraind. Ik voelde af en toe wel iets, maar niets extreem. De knie houdt het goed vol", verzekert Smits.

Het parcours voor de slopestyle, met zijn rails en jumps, is "uitdagend" zegt de 26-jarige snowboarder. "Het is zeker niet gemakkelijk. De rails zijn redelijk uitdagend. Je hebt veel opties. Qua jumps heb ik een goed idee wat ik wil doen. Die wil ik vandaag tijdens de training eens uittesten."

Het vriest stevig in Pyeongchang maar voor Smits is dat geen probleem. "We zijn allemaal wintersporters. Het is inderdaad fris maar het is niet extreem koud. Overdag is het hier zo'n min 15, in Moskou heb ik al bij min 38 gesnowboard. Dat is extreem koud", benadrukt Smits. "Naar het einde van de week zou het volgens de voorspelling ook warmer worden. Dat wordt geen enkel probleem."

Voor Smits zaterdagvoormiddag (Zuid-Koreaanse tijd) in actie komt, wacht hem nog een eerste hoogtepunt. De snowboarder is door het BOIC immers aangeduid als vlaggendrager van Team Belgium tijdens de openingsceremonie. "In Sotsji (2014) kon ik de openingsceremonie niet meemaken. Om echt in de sfeer van de Olympische Spelen te zitten, vond ik het belangrijk om er deze keer wel bij te zijn. Dat ik de vlag mag dragen, maakt het extra speciaal. Ik kijk er echt naar uit. Het zal mij extra motivatie geven voor de kwalificaties de volgende dag", legt hij uit.

Smits zal, net collega-snowboarders Sebbe De Buck en Stef Vandeweyer, vrijdagavond niet de hele rit uitzitten in het Pyeongchang Olympic Stadium. "Nadat we het stadion zijn binnengestapt, kunnen we snel weer naar huis met een auto die het BOIC heeft geregeld. Ten laatste om half tien zullen we weer in het hotel zijn. Dat is ruim op tijd om nog een goeie nachtrust te hebben."

bron: Belga