Awel ziet "stijgende lijn" in aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij jongeren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Awel, de vroegere Kinderen- en Jongerentelefoon, kreeg afgelopen jaar 3.627 meldingen van jongeren over grensoverschrijdend gedrag, goed voor 13 procent van de gesprekken. "Best wel een groot aantal dus, en we zien ook dat dat in stijgende lijn zit", zei Coördinatrice Sibille Declerq vandaag in de commissie inzake grensoverschrijdend gedrag in het Vlaams parlement. Het jaarverslag van Awel is nog niet helemaal af, benadrukte Declerq, en de cijfers zijn dus nog niet volledig geanalyseerd. Maar het aantal gesprekken over grensoverschrijdend gedrag zit wel in stijgende lijn, zei ze. In 2017 registreerde Awel 3.627 gesprekken - via telefoon, chat, e-mail of op het forum - over een of andere vorm van grensoverschrijdend gedrag. Goed voor 13 procent van de 27.251 gesprekken.

De organisatie kan nog niet veel zeggen over de oorzaken, maar is wel van plan om die te onderzoeken "in de komende beleidsperiode", zei Declerq. In het algemeen is wel duidelijk dat er veel meer meisjes dan jongens naar Awel stappen met een probleem, en dat het vooral gaat om pubers en tieners tussen 13 en 16 jaar.

Awel ziet ook een duidelijke piek van het aantal meldingen als iemand in de media getuigt over een bepaald probleem. "Na een programma op Ketnet waarin een van de acteurs chatte met Awel, zagen we die avond een vertwintigvoudiging van het aantal chatoproepen", zei Declerq. "We kunnen zo'n pieken eigenlijk niet aan. We hebben meer vrijwilligers, maar dat is nog niet voldoende om alles op te vullen." De organisatie wil de extra subsidies die minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld) heeft vrijgemaakt inzetten om het aantal medewerkers per avond te verdubbelen.

bron: Belga