VIDEO. Kever ontsnapt op spectaculaire wijze uit maag van pad

Japanse wetenschappers hebben voor het eerst in detail vastgelegd hoe een bombardeerkever zich verdedigt. Als de beestjes worden opgegeten door een pad zorgen ze voor een kleine explosie waardoor de padden de insecten weer moeten uitbraken.
door
victor.moonen
Leestijd 1 min.

Dat de bombardeerkevers een speciaal verdedigingsmechanisme hebben, is al langer geweten. Nu hebben Japanse wetenschappers van de universiteit van Kobe de spectaculaire ontsnapping beter onderzocht. De dieren kunnen door een chemische reactie uit de maag van hun belager ontsnappen.

Twee uur

De onderzoekers gaven aan verschillende padden een kever, die ze in één keer inslikten. De insecten kunnen lang in de maag overleven en sommige wachten dan ook heel lang om te ontsnappen. De eerste kevers zetten al na een kwartier hun tegenaanval in, terwijl andere er twee uur mee wachten.

Als de chemische reactie is ingezet, volgt er een ontploffing die soms zelfs hoorbaar is. Bij die kleine explosie komt een stof vrij die het spijsverteringssysteem van de pad irriteert. Toch werden niet alle kevers uitgebraakt: ongeveer de helft van de padden hield zijn maaltijd binnen.