Producer Quincy Jones beschuldigt Michael Jackson van plagiaat met ’Billie Jean’

Quincy Jones
Getty Images / M. Winkelmeyer

De bekende producer Quincy Jones, de man achter de grootste successen van Michael Jackson, heeft nogal opvallende uitspraken gedaan in een interview met het tijdschrift Vulture. Hij beschuldigt de King of Pop ervan dat hij verschillende hits geplagieerd heeft, waaronder het bekende ’Billie Jean’.

“Ik heb niet veel zin om het publiek te zeggen, maar Michael heeft veel dingen gestolen. Hij heeft veel liedjes gestolen”, zegt de 84-jarige producent. Die uitspraak is best opvallend, want de man was betrokken bij verschillende bekende albums als ‘Thriller’ en ‘Bad’. “Hij was zo machiavellistisch als je maar kan denken”, voegt Jones er nog aan toe.

Jones wijst op gelijkenissen tussen ‘Billie Jean’ en ‘State of Independence’, een liedje dat hij geproducet heeft voor discokoningin Donna Summer. Maar wie de twee nummers na elkaar beluistert, zal weinig gelijkenissen horen. Of het moet zijn dat beide nummers een uitgesproken baslijn hebben.

“Gierigaard”

Verder merkt Jones op dat wijlen Michael Jackson ook een “gierigaard” was. Het ex-lid van de Jackson 5 zou onder meer geweigerd hebben om keyboardspeler Greg Phillinganes credits te geven voor zijn hit ‘Don’t stop ’til you get enough’.

“The Beatles zijn de slechtste muzikanten ter wereld”

De producer heeft niet alleen slechte woorden over voor de King of Pop, maar ook voor The Beatles. “Ze waren de slechtste muzikanten ter wereld”, herinnert Jones zich. “Het waren no-playing motherf*ckers. Paul McCartney was de slechtste basgitarist die ik ooit gezien had en Ringo Starr… daar wil ik zelfs niet over beginnen.”

Als tachtiger blijft Jones zeer actief in de muziekwereld. Recent lanceerde hij nog een videostreamingdienst gespecialiseerd in jazz. Het is niet de eerste keer dat de man een apart interview geeft. Tegen het magazine GQ zei hij onlangs nog dat hij 22 vriendinnen had overal te wereld, 26 talen praatte, en een behandeling had gevolgd in Zweden waardoor hij tot 110 jaar zou kunnen worden.