Gouden Schoen - Gent-doelman Kalinic pakt tweede prijs in België

door
Belga
Leestijd 2 min.

Lovre Kalinic is woensdagavond op de 64e editie van het gala van de Gouden Schoen in Brussel verkozen tot 'Doelman van het Jaar'. De 27-jarige Kalinic haalde het in de verkiezing, die voor het eerst werd georganiseerd voor een livepubliek met daarin ook betalende toeschouwers, van Anderlecht-sensatie Frank Boeckx - goed voor de comeback van het jaar - en Charleroi-doelman Nicolas Penneteau. Op de erelijst volgt hij voormalig Club Brugge-doelman Ludovic Butelle op. De Fransman keerde tijdens de voorbije wintermercato terug naar zijn vaderland.

De negenvoudige Kroatische international werd eind 2016 door AA Gent overgenomen van het Kroatische Hajduk Split om het keepersprobleem in de Ghelamco Arena op te lossen. Na het vertrek van Matz Sels naar Newcastle United voldeed zijn Zweedse opvolger Jacob Rinne niet en ook Yannick Thoelen mocht maar een tijdlang depanneren. Om Kalinic te halen, legden de Buffalo's zelfs net iets meer dan drie miljoen euro op tafel en zo werd toen ook het transferrecord van de club gebroken.

De doelman wist echter niet iedereen meteen te overtuigen, maar snoerde aan het einde van het seizoen de criticasters toch de mond door op het gala van de Profvoetballer van het Jaar met acht clean sheets achter zijn naam tot beste doelman te worden verkozen. Dit seizoen moest hij zich in 22 competitiewedstrijden nog maar zestien keer omdraaien en wist hij tien keer de nul te houden. Dergelijke statistieken hebben alvast de interesse van enkele clubs uit de Premier League gewekt. Kalinic ligt in de Arteveldestad wel nog tot medio 2021 onder contract.

bron: Belga