Kreeft die zichzelf kan klonen verovert de wereld

Een nieuwe kreeftsoort rukt op in de hele wereld. Vijfentwintig jaar geleden bestond de gemarmerde kreeft niet eens, maar een kleine mutatie zorgde ervoor dat ze nu massaal voorkomt.
door
victor.moonen
Leestijd 1 min.

De gemarmerde kreeft werd in 1995 ontdekt door een Duitse hobbyist. De man merkte op dat de kreeft honderden eitjes in één keer kon leggen. De Duitser gaf veel van zijn kreeften weg aan vrienden, die de dieren vaak in de natuur vrijlieten.

Pas later werd ontdekt waarom de kreeften zo speciaal zijn. Alle exemplaren zijn namelijk vrouwelijk en ze moeten niet paren om zich voort te planten. De dieren kunnen zichzelf met andere woorden klonen, wat verklaart waarom ze zo succesvol zijn.

Japan

De kreeften zijn heel sterk en kunnen honderden meters over land afleggen. Daardoor konden de schaaldieren zich heel ver verspreiden. De gemarmerde kreeft komt nu zelfs in Japan en Madagaskar voor, waar ze een gevaar vormt voor het ecosysteem.

In de Europese Unie is het ondertussen verboden om de dieren uit te zetten. Ook in Noord-Amerika, waar de beesten enkel in gevangschap voorkomen, worden voorzorgsmaatregelen genomen. Enkele staten in de VS hebben de kreeften ondertussen verboden.