Opvallend: eerste Britten waren niet blank

Belga / J. Tallis

Cheddar Man, zo heet de oudste man die gevonden is in Groot-Brittannië. Meer dan honderd jaar geleden al groeven archeologen hem op en al die tijd deden er allerlei theorieën over hem de ronde. Nu hebben wetenschappers een DNA-test uitgevoerd en de resultaten zijn opmerkelijk.

In 1903 werd Cheddar Man gevonden in een grot in het Engelse graafschap Somerset. Het skelet bleek meer dan 10.000 jaar oud en is daarmee het oudste gevonden geraamte in Engeland.Er deden veel theoriëen de ronde over het uiterlijk van de eerste Brit, maar nu is daar dankzij nieuw DNA-onderzoek duidelijkheid over. De man zou zwart zijn geweest en had blauwe ogen, dat was het laatste waaraan de onderzoekers zich hadden verwacht.

Vitamine D

Vermoedelijk werden de Europeanen blank toen ze zich gingen toeleggen op de landbouw in plaats van op de jacht. Daardoor aten ze minder vlees en vis en moesten ze meer vitamine D uit het zonlicht halen. Daarvoor is een lichte huid voordelig.

De onderzoekers denken dat Cheddar Man stierf toen hij in de twintig jaar was. Hij at gezond en had sterke botten. Er wordt geschat dat 10% van de Britten afstamt van de familie van Cheddar Man.