Puigdemont wil eed afleggen in België

Puigdemont wil eed afleggen in België
Belga / T. Roge

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont is van plan om op 18 februari in Brussel de eed af te leggen. Op 21 of 22 februari zou er ook een eedaflegging plaatsvinden in het Catalaanse parlement, maar daar zou dan mogelijk een plaatsvervanger aangesteld worden.

Puigdemont pleit dus voor twee regeringen: één in ballingschap en één in Barcelona. Hij stelt de oprichting voor van een ‘Consell de la República’ (letterlijk vertaald: ‘raad van de republiek’), die door hemzelf wordt geleid en waarvan de inauguratie op 18 februari plaatsvindt via een vergadering van verkozen ambtenaren die zal worden gehouden tijdens een ceremonie in Brussel.

Enkele dagen later plant Puigdemont nog een eedaflegging in het Catalaanse parlement in Barcelona. Omdat hij beseft dat dit geen evidentie is, hij zal namelijk worden opgepakt zodra hij voet op Spaanse bodem zet, stelt hij voor om iemand van zijn partij JxCat aan te duiden als plaatsvervanger. Wie dat zal zijn, is nog niet bekendgemaakt.

Wetshervorming

Volgens een intern document van de partij CUP, dat de krant La Vanguardia in handen kreeg, zou er eerst nog een wetshervorming op de agenda staan van het voorzitterschap van de regioregering waardoor Puigdemont toch vanop afstand de eed zou kunnen afleggen.