Vlaming vindt de weg naar totaalrenovatiebonus

Vlaming vindt de weg naar totaalrenovatiebonus

De Vlaming vindt steeds vaker de weg naar de ‘totaalrenovatiebonus’, een premie voor wie minstens drie investeringen doet om zijn of haar woning energiezuiniger te maken. Vlaanderen heeft er sinds de invoering begin vorig jaar bijna 500 uitbetaald, eind vorige zomer waren dat er nog maar 55. Minister voor Energie Bart Tommelein (Open Vld) reageert tevreden. Sinds 1 januari kunnen gezinnen die minstens drie investeringen doen om hun woning energiezuiniger te maken, een totaalrenovatiebonus krijgen. Bovenop individuele premies ontvangen ze 1.250 euro voor investeringen in woningen, voor appartementen is dat 625 euro. Vanaf de vierde investering komt daar nog eens een extra bonus bij.

Tot nog toe zijn er 498 totaalrenovatiebonussen uitbetaald, blijkt uit cijfers van het kabinet-Tommelein. In totaal gaat het om een bedrag van meer dan 545.000 euro: iets meer dan 494.000 euro voor mensen die drie maatregelen namen, 48.250 euro voor wie vier investeringen deed en 3.000 euro voor gezinnen die hun huis op vijf manieren energie-efficiënter maakten.Ter vergelijking: eind augustus waren er nog maar 55 bonussen uitbetaald, voor een bedrag van 72.250 euro. Een groot verschil dus, al was het volgens het kabinet-Tommelein toen nog te vroeg om conclusies te trekken omdat de totaalrenovatiebonus nog maar pas was ingevoerd.

De minister reageert nu alvast tevreden. “De cijfers tonen aan dat de Vlaming de weg vindt naar de totaalrenovatiebonus”, zegt hij. “Met de extra premie zorgen we ervoor dat mensen verschillende ingrepen combineren en hun huis op korte tijd veel energiezuiniger maken. Energie-efficiëntie is en blijft altijd de eerste stap. Hoe minder energie we verbruiken, hoe beter.”

bron: Belga