Standard-coach Sa Pinto krijgt "laatste kans" van bondsprocureur

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bondsprocureur Marc Rubens vorderde drie weken schorsing tegen Standard-coach Ricardo Sa Pinto, als straf voor zijn tirade tegen scheidsrechter Lawrence Visser na de match op verplaatsing bij Zulte Waregem (2-1). Twee weken daarvan mogen met uitstel, vindt Rubens: "Dat zou een serieuze waarschuwing zijn en zo hoop ik dat zijn gedrag verbetert". Scheidsrechter Visser voelde zich niet bedreigd door Sa Pinto, maar nam het incident na het laatste fluitsignaal toch op in zijn verslag. "Wild gesticulerend riep hij me allerlei verwensingen toe. Toen de situatie uit de hand dreigde te lopen, zette ik een paar stappen achteruit. Daarop werd hij agressiever, tot zijn spelers Mpoku en Poccognoli hem wegtrokken", getuigde Visser voor de Geschillencommissie. "Ik kan begrijpen dat een coach het niet eens is met mijn beslissingen, maar door de manier waarop hij zijn ongenoegen, uitte besloot ik dit op te nemen in mijn rapport."

Op basis van dat rapport kon het Bondsparket overgaan tot de vervolging van de Portugees, die zich al voor de derde keer dit seizoen moest verantwoorden voor zijn gedrag. "Telkens voor onaanvaardbaar gedrag, al dan niet met agressiviteit ten opzichte van de ref. Het is jammer dat een trainer zo'n goedgevuld disciplinair dossier heeft en bedaard moet worden door zijn spelers. Maar zijn gedrag is wel al verbeterd", gaf Rubens toe. De procureur vorderde daarom drie weken schorsing, waarvan twee met uitstel. "Zo hangt er hem altijd iets boven het hoofd. Het is een duidelijke waarschuwing voor de toekomst. Ik hoop dat daardoor zijn gedrag betert. Het is wel zijn laatste kans. Ik geniet van een coach met een zuiders temperament, maar het moet er niet telkens over gaan."

Sa Pinto, die zelf niet aanwezig was, liet zich vertegenwoordigen door advocaat Gregory Ernes. Hij kan zich grotendeels vinden in de vordering van de procureur en vroeg "een proportioneel correcte sanctie". "Het was een chaotisch matcheinde en iedereen bij Standard was gefrustreerd. In tegenstelling tot vorige keren, bleef Sa Pinto nu tot na de wedstrijd in zijn technische zone. Na het laatste fluitsignaal gaat hij op overdreven wijze richting de scheidsrechter, maar hij maakte geen agressieve gebaren. Na het incident kalmeert Sa Pinto en in de tunnel is hij degene die de anderen probeert te kalmeren", aldus Ernes, die ter vergelijking ook beelden toonde van Michel Preud'homme, Felice Mazzu en Hein Vanhaezebrouck.

bron: Belga