Chemicaliën in frietjes McDonald's helpen tegen kaalheid

Japanse onderzoekers hebben ontdekt dat kale mensen opnieuw een weelderige haardos kunnen krijgen door een behandeling met polydimethylsiloxaan. Die siliconen komen onder andere voor in, je raadt het nooit, de frietjes van McDonald's.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Een onderzoeksteam van de universiteit van Yokohama heeft zich toegelegd op een nieuwe manier om haar te laten groeien. Daarbij zijn ze gestoten op een nieuw wondermiddel: polydimethylsiloxaan. Dat is een soort siliconen die de wetenschappers gebruikten als voedingsbodem voor de nieuwe haren. Tot nu toe is het enkel nog getest op levende muizen, maar daar zijn de resultaten positief en alles wijst erop dat het ook bij mensen kan werken.

De onderzoekers focusten zich op de microben die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van haarzakjes. Die beestjes worden beschouwd als de heilige graal als het aankomt op de bestrijding van kaalheid. Ze zijn moeilijk om op grote schaal te kweken, maar dat is exact waar de Japanners in geslaagd zijn. In het onderzoek, dat in Biomaterials werd gepubliceerd, benadrukken ze de cruciale rol van polydimethylsiloxaan.

Al na enkele dagen resultaat

"De sleutel was de keuze van het materiaal om het kweekplaatje mee te maken. De siliconen werkten meer dan uitstekend", stelt professor Junji Fukuda. Uiteindelijk kon het team 5.000 microben oogsten, die het daarna inplante op de naakte rug van een muis. Na enkele dagen groeiden er al duidelijke zwarte haren op de plaatsen van de inplanting.

Polydimethylsiloxaan is uiteraard geen stof die je zomaar bij de apotheker kan halen. Maar we komen er wel vaak mee in contact, want de frietjes van McDonald's zwemmen erin. Concreet wordt de stof gebruikt om het frietvet van de fastfoodketen niet te laten schuimen.