Ayari karig met informatie over terugkeer naar België

Ayari karig met informatie over terugkeer naar België

In zijn ondervraging over de terugreis vanuit Syrië naar België heeft Sofien Ayari geweigerd te antwoorden op een hele reeks vragen van de rechtbank. Zo beweert hij uit eigen beweging en op eigen houtje de terugreis te hebben gemaakt maar dat strookt niet met de verklaringen van Ossama Krayem, een andere terreurverdachte die met hem meereisde. “Ik wens daar niet op te antwoorden”, was zowat het meest gehoorde antwoord van Ayari. Ayari verbleef in Syrië in Raqqa, de hoofdstad van IS, en was naar eigen zeggen uit Syrië vertrokken nadat hij daar ongeveer een jaar had verbleven.

“Ik vertrok uit eigen beweging, niet op bevel, en trok naar Europa omdat ik in Tunesië in de gevangenis zou vliegen”, zei de man.Over het juiste verloop van de reis wenste Ayari weinig tot niets te zeggen. Wel is geweten dat de man met een groep vluchtelingen via Griekenland tot in Duitsland is gereisd, waar hij door Salah Abdeslam werd opgehaald. Op de vragen wie de reis had georganiseerd, of wie hem de nodige informatie had gegeven om in Duitsland te geraken, wou hij niet antwoorden. Volgens Ossama Krayem reisde hij samen met Ayari en een derde man, Ahmed Alkhald.

“Ik had die per toeval onderweg ontmoet”, was het enige dat Ayari daarover kwijt wou.

Nog volgens Krayem was het Ayari die vanuit Duitsland contact had met Abdeslam en die tijdens de rit van Duitsland naar België een lang gesprek had met Abdeslam. Daarop wou Ayari geen commentaar kwijt. Op de vraag hoe het kon dat eind september in Brussel al een valse identiteitskaart voor hem en Krayem werd gemaakt, terwijl beiden pas op 3 oktober in Brussel aankwamen, kon Ayari geen antwoord geven.

bron: Belga