Ankara waarschuwt Amerikaanse soldaten in noorden van Syrië

Turkije heeft er vandaag opnieuw mee gedreigd om zijn offensief in het noorden van Syrië uit te breiden naar Manbij en ten oosten van de Eufraat. Ankara heeft de Amerikaanse soldaten die in dat gebied zitten, gewaarschuwd dat ze een doelwit kunnen worden als ze het “terroristische uniform” dragen. De Olijftak-operatie in het noorden van Syrië is gericht tegen de Koerdische YPG-militie. Ankara beschouwt de groep als terroristisch. “Als ze (de YPG, nvdr.) zich niet terugtrekken uit Manbij, zullen we tot Manbij gaan en zullen we ten oosten van de Eufraat gaan”, waarschuwde de vicepremier Bekir Bozdag op de televisiezender CNN-Turk.

“We willen geen enkele confrontatie met de Verenigde Staten”, zei Bozdag nog. “Maar de Verenigde Staten moeten zich bewust zijn van de Turkse gevoeligheden. Als Amerikaanse soldaten terroristische uniformen dragen of zich bij de terroristen bevinden tijdens een aanval tegen het leger, zal er geen enkele manier zijn om het onderscheid te maken.”De strategische stad Manbij ligt op een honderdtal kilometer ten oosten van de regio Afrin, in het noordwesten van Syrië. Op 20 januari lanceerde Ankara daar de operatie tegen de YPG. Die militie is echter ook een bondgenoot van de internationale coalitie die tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) strijdt.

Ten oosten van Afrin controleert de YPG-militie Manbij en ten oosten van de Eufraat ook een lange strook grondgebied langs de Turkse grens. In die sector krijgen ze de steun van Amerikaanse militairen in hun strijd tegen IS.

Bron: Belga