Peter Van Den Begin wint Magritte du Cinéma voor beste acteur

Peter Van Den Begin
Belga / L. Dieffembacq

Peter Van Den Begin is dit weekend bekroond tot beste acteur op Les Magrittes du Cinéma 2018, de filmprijzen van Franstalig België. De 53-jarige acteur mocht het beeldje in ontvangst nemen voor zijn rol als koning Nicolas III in ‘King of the Belgians’.

Van Den Begin moest het nochtans opnemen tegen klepper Matthias Schoenaerts, die genomineerd was voor zijn hoofdrol in ‘Le Fidèle’. Ook Jérémie Renier (‘L’ Amant Double’) en François Damiens (‘Otez-moi d’un doute’) maakten kans op een beeldje.Beste actrice is dit jaar Emilie Dequenne (‘Chez nous’). Het is al de derde keer in haar carrière dat ze deze prijs krijgt. ‘InSyriated’ van Philippe Van Leeuw won de award voor beste film. In de categorie beste Vlaamse film kwam ‘Home’ van Fien Troch als winnaar uit de bus.

Geen uitzondering

Dat Peter Van Den Begin in Franstalig België bekroond wordt tot beste acteur is geen uitzondering. Vlamingen gaan wel vaker met belangrijke prijzen aan de haal bij de ceremonie van Les Magrittes du Cinéma. Zo werden in 2016 Wim Willaert en Veerle Baetens bekroond als respectievelijk beste acteur en beste actrice. De toenmalige minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap, Joëlle Milquet, zei daar toen “onthutst” over te zijn.