Weerbericht: tot -7 volgende week

Sjaals, mutsen en wanten mogen weer uit de kast. Er komt erg koude lucht naar onze streken, zo voorspelt het KMI. Woensdag kan het kwik in het centrum van het land tot 7 graden onder het vriespunt zakken. Deze namiddag wordt het wisselend tot vaak zwaarbewolkt. Het blijft meestal droog, al kunnen er nog een enkele plaatselijke buien van regen, korrelhagel of smeltende sneeuw vallen. In de Ardennen gaat het om sneeuwbuien. De maxima liggen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 4 of 5 graden in het westen en het centrum van het land. De wind waait zwak uit zuidwest of uit veranderlijke richtingen.

Ook ’s avonds en ’s nachts is er veel bewolking en blijven enkele lichte winterse buien of sneeuwbuien in het hele land mogelijk. Het KMI voorspelt minima tussen -3 à -4 graden in de Ardennen en rond het vriespunt elders. De zwakke, veranderlijke wind wakkert tegen het einde van de nacht aan tot een matige noordoostenwind.Morgen is het wisselend bewolkt met vooral na de middag kans op een winterse bui of een lichte sneeuwbui. Het is al vrij koud met maxima tussen -1 en -2 graden in de Ardennen en +5 graden aan zee. Er staat een matige noordoostenwind, die het nog kouder doet aanvoelen.

Tijdens de nacht van zondag op maandag krijgen we wisselend bewolkt, maar meestal droog weer. Vooral voor de kust en in de Ardennen kan nog een winterse bui vallen. We krijgen algemene nachtvorst, met minima tussen -7 en 0 graden, bij een overwegend matige noordoostenwind.

Maandag hangen er in Vlaanderen vaak lage wolkenvelden maar blijft het droog. Over het zuiden van het land zijn de opklaringen breder. Het is vrij koud met maxima rond 2 graden over het centrum van het land en er staat een matige noordoostenwind.

Na een zeer koude start, met temperaturen ’s morgen rond -6 graden, wordt het dinsdag een vrij zonnige dag met af en toe wolkenvelden. Het blijft droog. De maxima klimmen tot net boven het vriespunt in Vlaanderen.

Woensdag start zeer koud met ochtendtemperaturen rond -7 graden over het centrum. De dag verloopt vrij zonnig en droog. Tegen de avond neemt de bewolking toe over het westen en kan er wat lichte sneeuw vallen. Maxima rond 1 à 2 graden in het centrum.

Donderdag verloopt droog met brede opklaringen. Tegen de avond of nacht neemt de kans op winterse neerslag toe vanaf het westen. Maxima rond 3 graden.

Vrijdag hangen er veel wolken en kan er soms wat smeltende sneeuw vallen in Vlaanderen en sneeuw in de Ardennen. Maxima rond 2 graden.

Zaterdag verloopt waarschijnlijk grotendeels droog met af en toe enkele opklaringen. Het wordt zo’n 3 graden.

bron: Belga