VVSG zet vraagtekens bij plan voor eigen belasting in elke wijk

Er kunnen enkele vraagtekens geplaatst worden bij het plan van de Vlaamse meerderheidspartijen om steden en gemeenten in de ene wijk lagere belastingen te laten heffen dan in de andere. Dat zegt directeur bestuur Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Al vindt hij het “op zich wel een positief plan”. Bedoeling van de verschillende belastingregimes is om wonen in stads- of dorpskernen aantrekkelijker te maken. Concreet willen de meerderheidspartijen dat gemeentebesturen de belasting die inwoners betalen op hun huis of appartement, in bepaalde wijken kunnen verlagen. Dat kan enkele honderden euro’s schelen.

Leroy wijst erop dat een gelijkaardig voorstel enkele jaren geleden op ernstige kritiek is gebotst van de Raad Van State. Hij vraagt zich bovendien af of de maatregel wel zal volstaan. “Zal iemand verhuizen voor een paar honderd euro? Onderzoek bij centrumsteden heeft uitgewezen dat het wellicht onvoldoende zal zijn.”“Een bijkomend probleem kan het gelijkheidsbeginsel zijn”, aldus nog Leroy. “Stel je voor dat de ene buur nog net in het centrum valt en de andere niet. Die laatste zal dat niet leuk vinden en zal misschien naar de rechtbank trekken. Toch zal men ergens de zones moeten afbakenen.”

Tot slot benadrukt Leroy dat de betrokken opbrengsten voor de steden en gemeenten jaarlijks goed zijn voor circa 2,3 miljard euro. “De inning door de Vlaamse overheid verloopt nu grotendeels digitaal. Als men verschillende tarieven gaat hanteren, moet men zorgen dat het proces gestroomlijnd blijft. Daar mag niets verkeerd mee lopen.”

bron: Belga