Valverde boekt tweede ritzege in Spanje

door
Belga
Leestijd 2 min.

Alejandro Valverde heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van Valencia (Spa/2.1) beet. De Spanjaard toonde zich vandaag in de koninginnenrit van Orihuela naar Cocentaina de sterkste bergop en haalde het met vier seconden voorsprong op de Brit Adam Yates (Mitchelton-Scott) en zijn landgenoot Luis Leon Sanchez (Astana Pro Team), die op vijf seconden strandde. Ben Hermans werd eerste landgenoot op een tiende plaats. Na de geneutraliseerde ploegentijdrit van vrijdag stond zaterdag de vierde rit in Spanje op het programma, met in de finale de Alto de las Canteras, een klim van vijf kilometer over 7,8 procent. Voer voor klimgeiten, al belette dat niet dat zes renners toch kozen voor een vroege vlucht die na zo'n twee uur vorm kreeg.

Hector Saez (Euskadi-Muras), Reto Hollenstein (Katusha-Alpecin), Cristian Rodriguez (Caja Rural-Seguros RGA), Vasil Kiryienka (Team Sky, Juan Camacho (Polartec-Kometa) en Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise) reden maximaal een bonus van 2:30 bij elkaar waarna het team van Valverde begon te jagen. Voor Michael Kwiatkowski ging het niet snel genoeg en hij dichtte in zijn eentje de kloof. Van zijn ploegmaats stond enkel Kiryienka hem nog bij, Rodriguez en Hollenstein waren ook nog van de partij. Met vier ging het richting finale, maar Astana dichtte finaal de kloof op twintig kilometer van het eind.

Finaal zou Kwiatkowski nog wegrijden met Visconti, de Italiaan bleef het langst voorop op de slotklim, maar tegen het groepje met favorieten bleek hij niet opgewassen. Vooral Primoz Roglic leverde daar het meeste werk, maar hij zou met lege handen achter blijven. Yates versnelde en leek op weg naar de zege, maar tegen het eindschot van Valverde op 300 meter van de streep had hij geen verhaal. De zege was dus voor de Spanjaard die zondag wellicht ook de eindoverwinning op zak mag steken.

Bron: Belga