Hilde Sabbe in Brussel op lijst van Dyab Abou Jahjah

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voormalig journaliste en columniste Hilde Sabbe zal volgend jaar op de lijst staan van Dyab Abou Jahjah. Dat meldt het vakblad 'De Journalist' van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) in zijn nummer dat volgende week verschijnt. Het nieuws is deze middag door Hilde Sabbe aan Belga bevestigd. Hilde Sabbe maakte als journaliste naam bij onder meer De Morgen, Het Laatste Nieuws en de laatste jaren onder meer bij de onafhankelijke nieuwssite Apache. "Als journalist zit je met de neus op de actualiteit en je ziet wat er gebeurt", zegt Sabbe. "Er loopt veel mis en uiteindelijk sta je voor het dilemma of je je alleen gaat blijven ergeren, of dat je er iets aan gaat doen."

Sabbe vindt dat Dyab Abou Jahjah (46), onder meer bekend als oprichter van de Arabisch-Europese Liga (AEL), het antwoord is op de vraag of links niet behoefte heeft aan een nieuw verhaal. "Ik wil in dit verhaal stappen. Ik denk dat de lijst van Abou Jahjah de enige is die echt voor multiculturaliteit opkomt. Ik wil daar deel van uitmaken. Abou Jahjah wordt helaas te veel gedemoniseerd. Zelfs mijn moeder die 83 jaar is, en heel haar leven socialiste is geweest, zei na afloop van een lezing van Abou Jahjah dat ze het een zeer verstandig man vindt. Hij neemt soms radicale standpunten in, maar hij is geen extremist."

"In Brussel kom ik op omdat bepaalde jongeren van vreemde herkomst altijd worden afgebeeld als relschoppers. Ik denk dat het niet zo is. Ik denk dat we deze jongeren moeten duidelijk maken dat zij ook een deel van onze samenleving zijn."

bron: Belga