Rusland herdenkt slag om Stalingrad met militaire parade

Met een militaire parade heeft Rusland vandaag de 75ste verjaardag van het einde van de Slag om Stalingrad herdacht. Tienduizenden mensen in het huidige Wolgograd woonden de parade van 1.400 soldaten bij. In die parade etaleerde het leger naast wapentuig uit de Grote Vaderlandse Oorlog (zoals de legendarische T-34-tanks) ook enkele hypermoderne wapens, zoals de luchtafweersystemen S-400 en Iskander en de raketlanceerders Smertsj en Tornado. Deze namiddag zal ook president Vladimir Poetin aan de herdenking in Wolgograd deelnemen. De Slag om Stalingrad, die tot twee miljoen doden eiste, betekende een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. De nazi’s en bondgenoten belegerden vanaf juli 1942 maandenlang het Rode Leger in de stad aan de Wolgarivier totdat Sovjettroepen de Wehrmacht wisten te omsingelen. Bevelhebber Friedrich von Paulus capituleerde op 2 februari 1943. Tienduizenden Duitse soldaten werden gevangengenomen en slechts weinigen van hen keerden naar Duitsland terug. Voor het regime van Adolf Hitler betekende ‘Stalingrad’ het einde van de aan het Oostfront gezochte Lebensraum.

In Rusland wordt ‘Stalingrad’ beschouwd als de gebeurtenis die Europa van het nazisme heeft gered, ten koste van een stad die volledig in een ruïne was veranderd en een bevolking die letterlijk neerviel van de honger.Enkele weken geleden, op 18 januari, herdachten de Russen reeds het einde van het bijna 900 dagen durende beleg van Leningrad (het huidige Sint-Petersburg). Ook bij dat beleg viel een onvoorstelbaar hoog aantal (burger-)doden: tussen 1941 en 1943 kwamen er, naargelang de historische bron, tussen 600.000 en anderhalf miljoen mensen om.

Typerend voor de huidige verhoudingen tussen Rusland en het Westen: geen enkele Westerse leider woonde de herdenking bij – een schril contrast met de herdenkingen vier jaar geleden van de geallieerde landing in Normandië.

bron: Belga