KU Leuven reikt vier eredoctoraten uit

KU Leuven reikt vier eredoctoraten uit

Aan de KU Leuven werden vanavond vier eredoctoraten uitgereikt. Naar aanleiding van het patroonsfeest bekroont de Leuvense universiteit jaarlijks personen met bijzondere verdiensten op wetenschappelijk, maatschappelijk of cultureel vlak. De eredoctoraten waren voor neurochirurg Alim Louis Benabid, nanowetenschapper Thomas Ebbesen, zuster Rosemary Nyirumbe en journalist Martin Wolf. Alim Louis Benabid (75) is een autoriteit op het vlak van de menselijke motoriek. Zijn missie is om mensen met verlamming door een ruggengraatletsel weer te laten lopen. In Grenoble richtte de Franse professor een onderzoeksinstituut op rond robotica die rechtstreeks aangestuurd wordt door de motorische cortex van de patiënt.

Thomas Ebbesen (63) ontdekte dat het mogelijk is om licht zeer efficiënt door nanogaatjes in metalen films te laten schijnen. De Noorse chemicus ontrafelde het fenomeen van “extraordinary optical transmission”.Rosemary Nyirumbe (56) vangt als hoofd van de Saint Monica Girls School in Oeganda honderden vrouwelijke slachtoffers van oorlogsgeweld op. Via de Sewing Hope Foundation brengt de zuster gewezen kindsoldaten van het rebellenleger vaardigheden bij om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Martin Wolf (71) is journalist bij de Britse krant Financial Times. Zijn bijdragen rond sociaaleconomische thema’s vinden hun weg naar het brede publiek en vormen impulsen voor wetenschappelijk onderzoek. Wolf schreef al diverse boeken over globalisering en de economische en financiële crisis.

De uitreiking van de eredoctoraten vormde het hoogtepunt van de academische zitting in de universiteitshal.

bron: Belga