Loop naar de pomp, zegt Europese Commissie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie wil dat mensen minder water uit plastic flesjes drinken en hun dorst vaker aan de kraan lessen. Zo lanceert vicevoorzitter Frans Timmermans een warme oproep aan uitbaters van restaurants en cafés om hun klanten gratis kraantjeswater aan te bieden. Per wet verplichten wil hij echter niet. "We kunnen geen wetten maken tegen alles wat ons ergert." Timmermans en eurocommissaris voor Milieu Karmenu Vella presenteerden vandaag een herziening van de richtlijn over de kwaliteit van het drinkwater. Het vormt hun antwoord op de vraag van 1,6 miljoen burgers, verenigd in het zogenaamde Right2Water-burgerinitiatief, om een betere toegang tot veilig drinkwater te voorzien voor alle Europeanen.

De meeste Europeanen hebben al makkelijk toegang tot drinkwater van hoge kwaliteit. Om dat recht ook voor de toekomst te waarborgen, wil de Commissie de lijst van kwaliteitsnormen uitbreiden. Daarnaast wil ze de consument meer informatie aanreiken over het aanbod, de kwaliteit en de kostprijs van het drinkwater in hun omgeving. Het moet het vertrouwen in leidingwater aansterken en de vergelijking met de prijzen van gebotteld water vergemakkelijken.

"Misschien redeneer ik een beetje als een Hollander, maar mensen maken misschien andere keuzes wanneer ze weten wat het goedkoopst is, en dat het ongevaarlijk is voor de gezondheid", meent Timmermans. Hij rekende alvast uit dat een lager verbruik van gebotteld water de Europese gezinnen 600 miljoen euro per jaar kan besparen. In één adem leveren ze ook een bijdrage in de strijd tegen plastic afval.

Consumenten zouden volgens Timmermans ook verleid kunnen worden door horecazaken die "een mooi gebaar" stellen en gratis kraantjeswater aanbieden. Per wet verplichten wil de vicevoorzitter echter niet. Hij verwees naar bevoegdheidsproblemen, en het streven van deze Commissie om pragmatisch te besturen en minder aan regelneverij te doen. "We kunnen geen wetten maken over alles wat ons ergert."

De Commissie dringt er tenslotte ook bij de lidstaten op aan om extra inspanningen te leveren voor kwetsbare groepen, die moeilijker toegang hebben tot drinkwater. Dat kan bijvoorbeeld via sensibiliseringscampagnes en het voorzien van voldoende drinkwatervoorzieningen op pleintjes, parken en andere openbare ruimtes en gebouwen.

bron: Belga