Cant gaat voor tweede wereldtitel bij de vrouwen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Sanne Cant wil zichzelf zaterdag maar al te graag opvolgen als wereldkampioene veldrijden. Vorig jaar vocht ze een felle strijd uit met Marianne Vos. Ook nu zal ze de regenboogtrui niet cadeau krijgen. Al is Vos - al goed voor zeven wereldtitels in het veld - deze keer niet dé topfavoriete. De Nederlandse maakte haar terugkeer in het veld in de Scheldecross in Antwerpen begin december, maar moest na enkele wedstrijden erkennen dat ze door ziekte niet op niveau was. Ze rustte uit, gaf forfait voor het Nederlands kampioenschap en werkte een trainingskamp af in Mallorca om zich klaar te stomen voor het WK.

In Hoogerheide was ze opnieuw van de partij en won ze de sprint om de vierde plaats. "In de finale vielen enkele andere crossers om uiteenlopende redenen weg", zei ze daarover na Hoogerheide, "bij de bel reed ik nog op plek negen. Misschien geeft die vierde plaats een ietwat vertekend beeld, maar goed. Twee weken geleden was ik helemaal nergens, nu sta ik alweer hier. Het geeft aan dat ik het wereldkampioenschap veldrijden niet uit m'n hoofd hoef te zetten, maar het wordt moeilijk."

Niet alleen Sanne Cant mag van de titel dromen. Er zijn vrij veel kanshebbers op het zware klimparcours. Pauline Ferrand-Prévot bijvoorbeeld. Weliswaar bezeerde ze haar ribben in Hoogerheide, de wereldkampioene van Tabor zal zich in Valkenburg niet zomaar gewonnen geven. Ook Eva Lechner is een taai klant. Katie Compton, Helen Wyman en Katerina Nash maakten de voorbije weken dan weer niet zo'n goede beurt, maar in de strijd om een derde medaille zijn ze wel gevaarlijk.

Met Sanne Cant heeft België de wereldkampioene in haar rangen. Cant vindt in Valkenburg geen parcours op maat, maar bewees met haar zege in Hoogerheide wel dat ze klaar is voor het WK. Ze legde zich de voorbije weken ook wat meer toe op het klimwerk om goed voor de dag te komen. "Sanne kan echt wel om met zo'n parcours", aldus manager Christoph Roodhooft. "In Bieles of Tabor ging het ook lichtjes omhoog. Natuurlijk, ze moet afrekenen met enkele toppers uit het mountainbike zoals Lechner en Prévot die op zo'n parcours voordeel hebben, maar ze hoort zeker bij de topfavorieten."

bron: Belga