Vlaamse regering “verdient niets” aan terugkommoment rijbewijs

Vlaamse regering "verdient niets" aan terugkommoment rijbewijs

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts beseft dat het “niet populair” is om mensen die hun rijbewijs halen zes maanden later nog eens verplicht naar de rijles te sturen, die rond de 100 euro zal kosten, maar de regering “verdient er niet aan”, benadrukt de N-VA’er. “We steken er zelfs aan toe.” Wie vanaf 1 juli zijn autorijbewijs haalt, moet zes maanden later verplicht terug naar de rijles. De cursus van 3,5 tot 4 uur zal wellicht bestaan uit een groepsgesprek en een rijvaardigheidscursus op een afgesloten terrein. Voor de prijs wordt gedacht aan 100 euro per chauffeur.

Minister Weyts beseft dat de maatregel misschien niet populair is, “maar we willen minder verkeersdoden”, zegt hij. “We zien in de ongevallenstatistieken dat net die groep, mensen die pas hun rijbewijs hebben, oververtegenwoordigd is. Bovendien bleek de aanpak in het buitenland erg succesvol”, zegt de minister.

Over de kostprijs wordt nog onderhandeld, maar momenteel wordt aan een bedrag van 100 euro gedacht. “In geval van een vrije begeleiding kom je dan aan ongeveer 175 euro voor het behalen van het rijbewijs, nog niet de prijs van een ticket voor Rock Werchter. We zijn bij de goedkoopste van Europa”, zegt hij. Bovendien verdient de regering helemaal niets aan de maatregelen, benadrukt Weyts. “We steken er zelfs aan toe.”

bron: Belga