UGent: “Alle scenario’s voor hervorming academiejaar liggen nog op tafel”

UGent: "Alle scenario's voor hervorming academiejaar liggen nog op tafel"

Binnen de Gentse universiteit is nog lang geen beslissing genomen over hoe het academiejaar er in de toekomst gaat uitzien. “Alles kan nog”, zegt UGent-woordvoerster Stephanie Lenoir. “Het kan dat alles bij het oude blijft, maar evengoed dat er een hervorming komt. Het academiejaar op 1 september laten starten is dan maar een van de mogelijke scenario’s.” De Standaard en Het Nieuwsblad schrijven vandaag dat UGent en KU Leuven het academiejaar op 1 september willen laten beginnen. Bij de KUL willen ze geen commentaar geven op de mediaberichten. “Het is eigenlijk jammer dat die nota bij de pers is beland, want zo lijkt het alsof wij al een beslissing genomen hebben”, zegt Lenoir. “Maar voor ons is een start op 1 september nog zeker geen feit.” Volgens Lenoir moet de nota eerder gezien worden als huiswerk voor de discussie, half februari, met de andere universiteiten en hogescholen.

“Er is hierover al lang overleg aan de gang binnen de universiteiten en tussen de universiteiten onderling en er zal nog veel overleg gebeuren, ook met de studenten”, zegt Lenoir. Welke scenario’s nu op tafel liggen, zegt Lenoir niet. “Ik ga geen inhoudelijke uitspraken doen.”

Bij de koepel van Vlaamse hogescholen is te horen dat zij het overleg van half februari afwachten. “Tot het zover is kan ik daar weinig inhoudelijks over zeggen”, zegt secretaris-generaal Eric Vermeylen. “Het spreekt voor zich dat we daar zullen moeten afstemmen hoe die hervorming er zal uitzien. Het gaat dan om wat zo’n hervorming zal betekenen voor studenten die schakelprogramma’s willen volgen en andere flankerende maatregelen.”

bron: Belga