State of the Union – Trump tekent decreet om gevangenis van Guantanamo langer open te houden

State of the Union - Trump tekent decreet om gevangenis van Guantanamo langer open te houden
State of the Union - Trump tekent decreet om gevangenis van Guantanamo langer open te houden

De president van de Verenigde Staten, Donald Trump, heeft officieel verklaard dat hij de omstreden gevangenis van Guantánamo langer open wil houden. Hij ondertekende daarvoor een decreet, zei hij dinsdagavond (plaatselijke tijd) in zijn toespraak over de State of the Union.
Trump maakte daarmee een beslissing van zijn voorganger Barack Obama ongedaan. Obama wou het kamp sluiten en ondertekende daarvoor onmiddellijk na zijn aantreden in januari 2009 een besluit. Trump had tijdens de verkiezingscampagne altijd herhaald dat hij het kamp wou behouden. Toch liet hij het decreet van Obama een jaar lang onaangeroerd.
Het gevangenenkamp werd na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in het leven geroepen door de toenmalige Republikeinse president George W. Bush, om er mogelijke islamistische terroristen vast te houden. Onder meer berichten over folteringen, en het feit dat gevangenen er worden vastgehouden zonder dat een aanklacht tegen hen wordt geformuleerd of ze voor een rechtbank moeten verschijnen, plaatsten het kamp de voorbije jaren in een bijzonder kwaad daglicht.

Bron: Belga