Italië verzet zich tegen toewijzing Europees Medicijnagentschap aan Amsterdam

Italië verzet zich tegen toewijzing Europees Medicijnagentschap aan Amsterdam
Italië verzet zich tegen toewijzing Europees Medicijnagentschap aan Amsterdam

Italië verzet zich tegen de toewijzing van het Europees Medicijnenagentschap EMA aan Amsterdam. Het agentschap verhuist na de brexit uit Londen naar de Nederlandse hoofdstad, beslisten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in november, maar achteraf bleek dat de Nederlanders niet op tijd klaar zullen zijn. Als gevolg van de Britse uitstap uit de EU moet het EMA binnenkort verhuizen naar het vasteland. Milaan en Amsterdam bleken de sterkste kandidaten: zij haalden in een derde stemronde elk evenveel stemmen, waarna Amsterdam als winnaar uit een loting kwam.

Om het EMA te mogen huisvesten, moesten kandidaat-steden aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste? Het agentschap moest meteen een doorstart kunnen maken: de infrastructuur moest dus volledig af zijn op het moment van de verhuis in 2019. Maar Amsterdam zal daar waarschijnlijk toch niet helemaal in slagen, gaven de Nederlanders begin deze week toe. Het nieuwe gebouw zal niet klaar zijn voor november 2019, en dus moeten er eerst voorlopige kantoren worden gehuurd. Dat moet het EMA toelaten tussen 1 januari 2019 en 30 maart, de eerste dag na de brexit, zijn verhuis naar het vasteland te realiseren.

De Italianen reageren misnoegd op het nieuws uit Amsterdam. Milaan is wel klaar, klinkt het. Ze willen nu verzet aantekenen bij de Europese instellingen, al is niet meteen duidelijk hoe dat precies moet verlopen. “We moeten het proberen”, zei premier Paolo Gentiloni vandaag op de Italiaanse televisie, al hield hij wel een slag om de arm. “We moeten ons geen illusies maken. Het zal niet gemakkelijk zijn, omdat er procedures zijn die gerespecteerd moeten worden.”

Volgens minister van Europese Zaken Sandro Gozi wil Italië hiermee geen ruzie stoken met de Nederlanders. “Het gaat hier niet om een actie tegen Nederland (..) we hebben de beslissing genomen met de gezondheid van alle Europeanen in het achterhoofd, en voor de continuïteit en optimale werking van het agentschap.”

Het Europees Medicijnagentschap stelt bijna 900 mensen te werk, is goed voor tienduizenden hotelovernachtingen per jaar en heeft een sterke aantrekkingskracht op de farmasector.

Bron: Belga