Belgische film ‘Noces’ genomineerd voor César

Belgische film ‘Noces’ genomineerd voor César
Foto Jour2fête

Krijgen de Césars, de belangrijkste Franse filmprijzen, volgende maand een Belgisch tintje? De kans zit erin, want ‘Noces’ van de Belgische regisseur Stephan Streker is genomineerd in de categorie ‘beste buitenlandse film’.

‘Noces’, die op de internationale markt de titel ‘A Wedding’ heeft, gaat over gedwongen huwelijken en eremoorden. De rollen zijn weggelegd voor onder meer Olivier Gourmet (bekend van verschillende films van de broers Dardenne), Lina El Arabi, Sébastien Houbani en Babak Karimi.

De prent moet het op 2 maart opnemen tegen het Russische ‘Loveless’, het Zweedse ‘The Nile Hilton Incident’, ‘Dunkirk’, ‘L’Échange des princesses’ van de Frans-Senegalese schrijver en regisseur Marc Dugain, ‘La La Land’ en ‘The Square’ van de Zweed Ruben östlund. Die laatste werd eerder al bekroond met de Gouden Palm.

Beste animatiefilm

Ook ‘Zombillenium’ maakt kans op een César, weliswaar binnen de categorie ‘beste animatiefilm’. De fim is gebaseerd op de gelijknamige stripreeks van het Belgische Dupuis en werd tot leven gebracht door striptekenaar Arthur de Pins en Alexis Ducord.