"We blijven ons vastbijten in het dossier Deliveroo"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vakbonden blijven zich vastbijten in het dossier van maaltijdbezorger Deliveroo. "We moeten alle nieuwe en jonge werknemers die bij Deliveroo willen werken, wijzen op de gevaren van het statuut van zelfstandige", zegt Steven Steyaert van de socialistische transportbond BTB. De vakbonden legden maandag nog een aantal voorstellen op de tafel, maar volgens de bonden heeft de directie die allemaal verworpen. "We kregen een njet over de hele lijn", zei Steyaert. Vanaf 1 februari moeten alle fietskoeriers van Deliveroo als zelfstandige werken en niet langer in loondienst via de coöperatieve Smart. Ze zouden dan per levering en niet meer per uur worden betaald.

De bonden willen blijven strijden voor een aanvaardbaar statuut van alle werknemers van Deliveroo. "We zoeken nog altijd naar alternatieven en blijven ons dus vastbijten in het dossier. Onderhandelen met de directie is vandaag niet meer mogelijk, maar als zij de komende dagen met een nieuw voorstel over de brug komt, zijn we bereid opnieuw te onderhandelen", benadrukt Steyaert.

De vakbonden krijgen naar eigen zeggen geen exacte cijfers van de directie hoeveel mensen er bij Deliveroo willen blijven werken en wie er vertrekt. "We willen open kaart spelen, maar van de directie krijgen we geen cijfers. Het is dus koffiedik kijken over wie er blijft en wie er weg gaat. We weten wel dat in Gent 50 procent van de werknemers niet wil blijven", aldus Steyaert.

Volgens Steyaert zijn nieuwe studenten als nieuwe werknemer verplicht mee te stappen in het verhaal van de directie. "We moeten hen wijzen op de gevaren van het statuut van zelfstandige, zoals het gebrek aan een sociaal vangnet."

Morgen om 18 uur voeren de vakbonden en het Koerierscollectief actie aan de Naamsepoort in Brussel. Ook in Nederland, waar volgens Steyaert de situatie dezelfde is als in België, voeren de koeriers gelijkaardige acties. De Nederlandse en Belgische bonden overleggen momenteel of ze de komende dagen samen actie kunnen ondernemen.

bron: Belga