Voetbalclubs spendeerden in 2017 meer dan vijf miljard euro

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voetbalclubs hebben wereldwijd in 2017 een bedrag van om en bij de 6,37 miljard dollar (5,1 miljard euro) uitgegeven aan internationale transfers. Het cijfer is het laatste jaar met liefst 30 procent gestegen door de forse stijging in de transferbedragen. Dat maakt FIFA-TMS, het platform dat internationale transfers registreert, bekend in een rapport. Het cijfer overtreft de verwachtingen van FIFA-TMS. In 2016 bedroeg het totale transfercijfer immers nog 'maar' 4,8 miljard dollar (3,9 miljard euro). Voor dit jaar werd een cijfer om en bij de 5 miljard dollar (4 miljard euro) verwacht. De reden voor de sterke stijging ligt in de voorbije zomermercato. Transfers als die van Neymar, voor 222 miljoen euro van FC Barcelona naar PSG, hebben het bedrag sterk doen oplopen. FIFA-TMS omschrijft de stijging als een "multiplicatoreffect". "Clubs ontvangen grotere transfersommen voor bepaalde spelers en herinvesteren die sommen opnieuw in nieuwe spelers. Zo krijgen weer andere clubs grote sommen geld en ook zij herinvesteren die meteen", klinkt het.

Weinig verbazingwekkend blijven de Engelse clubs de grootste uitgevers, met 1,64 miljard dollar (1,32 miljoen euro). De transfers van PSG hebben ervoor gezorgd dat Frankrijk dit jaar op de tweede plaats terechtkomt, met 860 miljoen dollar (693 miljoen euro). Verderop volgen Spanje met 730 miljoen dollar (588 miljoen euro), Duitsland met 722 miljoen dollar (581 miljoen euro) en Italië met 654 miljoen dollar (527 miljoen euro).

Brazilianen blijven de meest begeerde spelers, met 1.755 overgangen op een totaal van 15.624 internationale transfers. Globaal bekeken zijn alle Zuid-Amerikaanse spelers populair. Brazilianen, Argentijnen en Colombianen verdedigen tesamen een vijfde van alle getransfereerde spelers.

bron: Belga