Verenigde Staten publiceren lijst met intimi van Poetin

Verenigde Staten publiceren lijst met intimi van Poetin
Verenigde Staten publiceren lijst met intimi van Poetin

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft vandaag een lijst vrijgegeven met Russische leidinggevenden en zakenmensen die nauwe banden hebben met de Russische president Vladimir Poetin. De lijst komt er in navolging van een wet om Rusland te straffen voor de veronderstelde inmenging bij de verkiezingen, maar zal niet onmiddellijk aanleiding geven tot nieuwe sancties. Op de lijst, die in de nacht van maandag op dinsdag net voor de deadline van middernacht werd gepubliceerd, staan meer dan 200 namen. Onder meer de minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, premier Dmitri Medvedev en leden van de Russische inlichtingendiensten prijken op de lijst.

De regering-Trump moest de lijst publiceren in navolging van de Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAASTA), die Rusland moet straffen voor de vooralsnog onbewezen “inmenging” bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende de wet in augustus vorig jaar met tegenzin, omdat hij zich niet kon vinden in verschillende bepalingen uit de wet.

Het Kremlin reageerde voorzichtig op de aankondiging en liet weten de lijst eerst te willen analyseren in plaats van toe te geven aan emoties. “We moeten dit eerst analyseren, deze publicatie is ongezien”, zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov tijdens een persconferentie. “Dit is niet de eerste dag dat we agressie tegen ons ervaren, dus daarom mogen we niet toegeven aan emoties, we moeten eerst alles begrijpen en dan ons standpunt formuleren”, zei hij.

Bron: Belga