Unicef vraagt 3,6 miljard dollar voor noodhulp wereldwijd

Unicef vraagt 3

Unicef doet een oproep om dit jaar 3,6 miljard dollar te verzamelen voor levensreddende humanitaire hulp aan 48 miljoen kinderen in 51 landen getroffen door conflicten, natuurrampen en andere noodsituaties. Dat laat het VN-kinderfonds vandaag weten. Unicef focust onder meer op de toegang tot veilig water. “In veel landen die door conflicten zijn getroffen sterven meer kinderen aan ziekten veroorzaakt door vuil water en slechte sanitaire voorzieningen dan aan direct geweld”, luidt het. Ongeveer 84 procent van het bedrag waartoe Unicef oproept voor 2018 is bestemd voor kinderen in landen getroffen door geweld en conflicten. Het Syrische conflict dat binnenkort zijn achtste jaar ingaat neemt nog altijd een prominente plaats in. Het VN-kinderfonds zoekt bijna 1,3 miljard dollar om 6,9 miljoen kinderen in Syrië en vluchtelingenkinderen in de buurlanden te ondersteunen.

Bedoeling is dit jaar 35,7 miljoen mensen toegang te geven tot veilig water. Unicef noemt de verspreiding van door water overgedragen ziektes een van de grootste bedreigingen voor het leven van kinderen in crisissituaties.

“Zonder toegang tot veilig water en sanitaire voorzieningen worden kinderen ziek en kunnen ze vaak niet worden behandeld omdat ziekenhuizen en gezondheidscentra niet functioneren of overvol zijn”, zegt Manuel Fontaine, directeur noodprogramma’s van Unicef. “De dreiging is nog groter omdat miljoenen kinderen met levensbedreigende niveaus van ondervoeding geconfronteerd worden. Daardoor worden ze vatbaarder voor ziektes zoals cholera en ontstaat een vicieuze cirkel van ondervoeding en ziekte.”

bron: Belga