UGent laat je schilderen met lichtzwaard of muziek spelen op laserharp

UGent laat je schilderen met lichtzwaard of muziek spelen op laserharp

De Universiteit Gent stelt tijdens het komende Lichtfestival een 20-tal experimenten op basis van lichtstralen voor aan het publiek. Creatieve bezoekers kunnen muziek spelen op een laserharp of schilderijen maken met een lichtzwaard. Wie voor de wetenschap komt, ziet hoe medici dankzij lichtstralen diabetes kunnen opsporen of welke troeven de televisie van de toekomst heeft. Zowat 140 personeelsleden van de universiteit, professoren en academisch personeel, geven uitleg tijdens het lichtfestival, dat woensdag begint en loopt tot zaterdag 3 februari. De universiteit demonstreert in het zogenaamde ‘light lab’ in het UFO-gebouw dat licht meer is dan nuttig of gezellig. Zo wordt het sinds kort bijvoorbeeld in de medische wereld gebruikt, bij het opsporen van diabetes. Bezoekers kunnen zich aan de hand van lichtstralen laten testen op suikerziekte, wie een formulier invult krijgt achteraf de testresultaten. Een medische doorbraak die kan beschermen in gebieden waar bloedtesten risicovol zijn omwille van aids.

Dichter bij huis is de televisie van de toekomst. De universiteit illustreert hoe beelden met een hoog dynamisch bereik – meer lichtintensiteit en diepere zwartwaarden – voor levensechte taferelen zorgt. Creatievelingen kunnen zich uitleven op een projectie, samengesteld door bewegingen van een lichtzwaard. Ook een snaarloze harp, die zich laat bespelen met laserstralen, trekt de aandacht.

De Universiteit Gent nam ook vorig jaar deel aan het Lichtfestival, een succes dat meer dan 50.000 geïnteresseerden heeft aangetrokken. Dit jaar liggen de gebouwen langs het parcours van het lichtfestival, met de 20 experimenten van het ‘light lab’ als wetenschappelijk centrum van het vier dagen durende festival.

bron: Belga