Nieuwe Gentse N-VA-lijsttrekker profileert zich als “positieve kandidaat”

Nieuwe Gentse N-VA-lijsttrekker profileert zich als "positieve kandidaat"

In Gent zijn de kopstukken van alle grote partijen een eerste keer in debat gegaan in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. N-VA-nieuwkomer Anneleen Van Bossuyt legde geen klemtoon op de Ghelamco-kwestie, die de voorbije weken heel wat stof deed opwaaien. Het dossier leidde in elk geval niet tot barsten bij het kartel s.pa-Groen. “Rudy is de belichaming van eerlijke en transparante politiek”, zei Elke Decruyenaere (Groen). Open Vld-lijsttrekker Matthias De Clercq verdedigde de verwezenlijkingen van het stadsbestuur, maar toonde zich opnieuw bereid om met andere partijen in zee te gaan. Het kopstukkendebat, georganiseerd door middenstandsorganisatie Unizo, legde een inhoudelijke klemtoon op mobiliteit. Het circulatieplan zorgt in Gent voor kopzorgen bij enkele ondernemers, wat meerderheidspartij Open Vld in een uitdagende positie brengt. “Wie Gent graag ziet, wist dat er iets moest gebeuren. Maar het circulatieplan is niet in steen gebeiteld”, zei De Clercq. Die ziet onder meer de mogelijkheid om parkeertarieven voor kort ondergronds parkeren te verlagen.
Bij CD&V was sprake van “pijnpunten”, omdat het circulatieplan “te snel is ingevoerd”. N-VA stelde voor om geknipte straten te heropenen, een voorstel dat geen weerklank vond bij andere oppositiepartijen. Coddens herhaalde de vraag van burgemeester Termont om extra Vlaamse middelen vrij te maken, zodat nieuwe openbaarvervoersprojecten de mobiliteit in Gent kunnen verbeteren.
Op het einde van het debat gaf Rudy Coddens van sp.a-Groen aan niet geneigd te zijn met N-VA in zee te gaan. Het kartel, dat bij de laatste verkiezingen in 2012 een absolute meerderheid haalde, heeft geen partner nodig als het dat resultaat evenaart.

bron: Belga