Meer dienstencheques gebruikt vorig jaar

door
Belga
Leestijd 1 min.

Er zijn in Vlaanderen vorig jaar 83,1 miljoen dienstencheques gebruikt, een toename met 1,86 procent tegenover 2016. Dat blijkt uit cijfers van Federgon, de federatie van de uitzendsector. Ook in Wallonië groeide het gebruik van de cheques: met 1,37 procent tot 30,9 miljoen. Van Brussel heeft Federgon nog niet alle cijfers, maar ook in dat gewest zal wellicht groei opgetekend worden. In de eerste elf maanden was er een groei van 0,70 procent tot 14,1 miljoen dienstencheques.

Dienstencheques zijn een betaalmiddel voor huishoudhulp. Iedere gebruiker kan er tot 500 per jaar bestellen. Voor sommige groepen, zoals eenoudergezinnen of personen met een handicap, ligt die grens hoger. De eerste 400 cheques kosten 9 euro per stuk, de laatste 100 kosten 10 euro per stuk.

Via een fiscale aftrekbaarheid komt de werkelijke aankoopprijs lager uit. Het voordeel is afhankelijk van het gewest waar de gebruiker van de cheques woont. In Vlaanderen is de fiscale aftrek het grootst: er geldt een belastingvermindering van 2,70 euro per stuk voor de eerste 156 aangekochte dienstencheques per persoon.

bron: Belga