Medvedev onthaalt poging van Michel om dialoog herop te starten als “constructief”

Medvedev onthaalt poging van Michel om dialoog herop te starten als
Medvedev onthaalt poging van Michel om dialoog herop te starten als "constructief"

De poging van premier Charles Michel om de politieke dialoog met Rusland herop te starten, wordt door zijn Russische collega Dmitri Medvedev zeer positief onthaald. Hij noemde de demarche tijdens zijn ontmoeting met Michel “rechtvaardig en constructief” en omschreef de sanctiepolitiek tegen Rusland als “niet nuttig”. Michel ontmoette Medvedev in diens residentie Gorki-9, enkele kilometers buiten Moskou. Medvedev waardeert naar eigen zeggen de uitgestoken hand van de Belgische eerste minister. “Wij waarderen onze partners. België bewijst dat het klaarstaat om een rol te spelen in het herstel van de relaties (tussen de twee landen, red.). De positie van België is rechtvaardig en constructief.”

Volgens Medvedev kunnen de sancties tegen Rusland niet eeuwig aangehouden worden. “Over tien jaar zullen de sancties als een episode uit het verleden worden beschouwd, terwijl onze relaties verder zullen worden gezet. Wij zijn en blijven buren. De wil om opnieuw een vertrouwensrelatie op te bouwen is er, en daar kan ik mij alleen maar over verheugen. Ondanks de sancties is een dialoog mogelijk.”

Michel was tevreden met het “franke en open” gesprek met Medvedev. “In de Europese Unie hebben we er een gewoonte van gemaakt om over Rusland te praten, maar niet met Rusland. In de toekomst is het nuttig te pogen de dialoog opnieuw op te starten, zonder naïef te zijn. We weten dat er een aantal geschillen en verschillen zijn, zoals over Oekraïne.”

Medvedev noemde de handelssancties genomen zijn naar aanleiding van de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne “niet nuttig”. “Ze impacteren de economie en het zakenleven. Maar ze brengen ons af van belangrijke thema’s als het terrorisme. We moeten de deur openhouden om over zulke zaken te kunnen overleggen.”

Bron: Belga