Kabinet-Demir neemt contact op met werkgeversorganisaties over discriminatiewetgeving

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het kabinet van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) gaat contact opnemen met de werkgeversorganisaties inzake 'positieve actie' bij de aanwerving van nieuw personeel. Dat zegt het in een reactie op een opiniestuk van Els Keytsman, de directeur van Unia. Het Gelijkekansencentrum krijgt de hint zich niet op het politieke veld te begeven. "Het vergroot het perceptieprobleem waar de organisatie mee te kampen heeft", zegt het kabinet-Demir. In haar opiniebijdrage in De Tijd dringt Keytsman er bij de regering op aan werk te maken van de in de antidiscriminatie- en antiracismewet aangekondigde 'positieve acties'. "De regering zwijgt in alle talen over het concretiseren. Jammer", schrijft Keytsman. Volgens Unia hebben veel werkgevers vragen over een personeelswerving waarbij positieve actie centraal staat. Daarom zal het kabinet-Demir contact opnemen met de werkgeversorganisaties om de pijnpunten bloot te leggen, klinkt het in een reactie. Het mag trouwens niet zo zijn dat 'positieve actie' in de praktijk neerkomt op 'positieve discriminatie'. "Voor iedere positieve discriminatie is er iemand die negatief bejegend wordt. Het moet de bedoeling zijn om mensen gelijk aan de startmeet te brengen."

Het kabinet-Demir ontkent dat de regering de materie niet ter harte neemt. Ze heeft de wettelijk verplichte evaluatie van de antidiscriminatiewetgeving in gang gestoken met de oprichting van een expertencommissie. Die "heeft slechts een voorlopig verslag op tafel gelegd", luidt het. "Ze heeft zich tot nu toe nog niet uitgesproken over de inhoud of uitwerking van een KB over positieve actie."

Ook Unia spreekt zich overigens niet uit over de inhoud van dit KB in haar evaluatie van de antidiscriminatiewetgeving, zegt het kabinet. "Hierdoor ontstaat de indruk dat Unia zich meer op het politieke veld begeeft. We zouden Unia willen oproepen om dit niet te doen. Het vergroot het perceptieprobleem waar de organisatie mee te kampen heeft."

bron: Belga