Crisis Catalonië – Onzekerheid troef over eedaflegging Puigdemont

Crisis Catalonië - Onzekerheid troef over eedaflegging Puigdemont

Legt Carles Puigdemont vandaag/dinsdag de eed af als Catalaans minister-president, en trekt hij daarvoor ook richting Spanje? Waar de Catalaanse leider zich momenteel bevindt, is niet duidelijk; volgens het parlement in Barcelona “liggen alle opties nog op tafel”. Onzekerheid troef. De afgezette Catalaanse leider moet vandaag/dinsdag rond 15 uur de eed afleggen als Catalaans minister-president. Daarvoor moet hij fysiek aanwezig zijn in het parlement, oordeelde het Grondwettelijk Hof afgelopen weekend. Een eedaflegging per videoconferentie telt niet.
Probleem: Puigdemont verblijft al sinds eind oktober samen met de helft van zijn afgezette regering in ons land, nadat Madrid Catalonië onder curatele plaatste na het onafhankelijkheidsreferendum begin die maand. Het vijftal wordt in Spanje gezocht voor onder meer rebellie en misbruik van overheidsgeld. Zetten ze een voet op Spaanse bodem, dan worden ze opgepakt.
Maar de separatistische partijen, waaronder de JuntxCat van Puigdemont, behielden na de door Spanje uitgeroepen verkiezingen wel hun absolute meerderheid in het parlement. Puigdemont lijkt dus de logische nieuwe leider van de Catalanen.
Om uit die patstelling te komen, vroeg Puigdemont het Spaanse hooggerechtshof afgelopen weekend de toestemming om toch naar Catalonië te gaan, maar daar ving hij bot. Puigdemont moet de eed niet alleen in persoon afleggen, maar hij moet zich op voorhand persoonlijk aanbieden bij de rechtbank en de hoogste rechter van het land om toestemming vragen om voor het Catalaans parlement te mogen verschijnen.
Omdat het erg onwaarschijnlijk lijkt dat hij die toestemming ook krijgt, gooide Puigdemont het maandag in allerijl nog over een andere boeg. Catalaans parlementsvoorzitter Roger Torrent kreeg een brief waarin Puigdemont hem vraagt zijn parlementaire onschendbaarheid te garanderen. Volgens de wet kan hij enkel worden opgepakt als hij op heterdaad betrapt wordt op een misdrijf, betoogt hij. Hij vraagt Torrent om “de nodige middelen te voorzien om de rechten van het parlement en zijn leden te vrijwaren”.
Momenteel liggen alle opties dus nog op tafel. Een bron binnen het Catalaans parlement zei maandag dat “alle mogelijkheden openliggen”, al wordt hier en daar wel gefluisterd dat de separatisten de piste-Puigdemont al verlaten hebben en op zoek zijn naar een vervanger. Oriol Junqueras zou de volgende naam op het lijstje zijn, al zit de leider van de Catalaanse socialisten wel zelf in de cel.
Het parlement zou de eedaflegging ook kunnen uitstellen. Volgens de parlementsleden wordt die piste onderzocht, maar ook daar zitten de Catalanen met een probleem. Volgens de kieswet moet een nieuwe regering binnen de tien werkdagen na de eerste dag van de legislatuur ingezworen worden. Concreet: woensdag. Zo niet, riskeert parlementsvoorzitter Torrent vervolging.
De Spaanse advocaat van Puigdemont verklaarde maandag op de radio dan weer dat hij en zijn cliënt “nog niets beslist hebben”. Waar Puigdemont nu is, weet ook die laatste naar eigen zeggen niet. Drie andere Catalaanse ex-ministers die naar ons land waren gevlucht, Lluis Puig Gordi, Meritxell Serret en Clara Ponsatí, hebben volgens de krant El País al laten weten dat zij vandaag/dinsdag in elk geval niét aanwezig zullen zijn. Afwachten dus.

bron: Belga