Crisis Catalonië – “Geen enkele andere kandidaat mogelijk” om Catalonië te leiden, zegt Puigdemont

Crisis Catalonië -
Crisis Catalonië - "Geen enkele andere kandidaat mogelijk" om Catalonië te leiden

Hoewel hij dinsdag niet de eed kon afleggen als minister-president van Catalonië, ziet de separatistische politicus Carles Puigdemont zichzelf nog altijd als de enige mogelijke leider van de regio. Er is “geen enkele andere kandidaat mogelijk”, zo deelde hij mee in een video die via Twitter werd verspreid. “Er is wiskundig geen enkele andere combinatie mogelijk” in het Catalaanse parlement, zo zette Puigdemont zijn stelling kracht bij.
De separatisten beschikken over een absolute meerderheid in de regionale kamer. Daardoor kan er alleen maar een andere kandidaat worden aangeduid wanneer de onafhankelijkheidsgezinde partijen Junts per Catalonia (JxCat) en Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) beslissen om Puigdemont te laten vallen.
Het was de bedoeling dat Puigdemont dinsdagnamiddag de eed zou afleggen tijdens een zitting in het parlement. Maar de eedaflegging werd uitgesteld omdat ze niet op een normale manier kan verlopen. Bij aankomst in Spanje dreigt Puigedemont nog altijd te worden opgepakt en de mogelijkheid om een investituur via videoceonferentie te laten verlopen wordt door het Spaans Grondwettelijk Hof afgeblokt.
Aan het Catalaanse parlement in Barcelona zijn dinsdag duizenden mensen op straat gekomen om te protesten tegen het uitstel.

Bron: Belga