Architect Bart Lens wint Henry van de Velde Award voor loopbaan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Architect Bart Lens, linnenproducent Verilin en industrieel ontwerper Sep Verboom hebben de Henry van de Velde Award gekregen, de grootste designprijzen van België. De prijzen, een initiatief van Flanders DC, worden vanavond uitgereikt in BOZAR. Bart Lens krijgt de Henry van de Velde Lifetime Achievement Award, een prijs voor zijn loopbaan. "Bart Lens wil als architect impact hebben op de leefomgeving", luidt het in het juryverslag. "Naast gebouwen ontwerpt hij ook objecten waarmee wij ons omringen. (...) Lens creëert sensibiliteit en sfeer, maar wel als wezenlijk onderdeel van de totaliteit van de leefomgeving."

De jury waardeerde deze visie en consequente aanpak en oordeelde dat hij een bijzonder evenwichtig oeuvre ontwikkelde. Daarenboven profileerde hij zich bij zijn opdracht in Bokrijk met het project "Bokrijk brandmerkt" als ambassadeur van het ambachtelijk erfgoed. "Hier brengt hij heden, verleden en toekomst van het vakmanschap samen in één verhaal, door vakmensen en ontwerpers van vandaag en morgen samen te zetten. Dit was doorslaggevend in de keuze van de jury."

De Henry van de Velde Company Award gaat dan weer naar naar Verilin, producent van luxueuze linnencollecties voor tafel, bed en interieur. "Voor de realisatie van deze pure, authentieke producten combineert het Kortrijkse familiebedrijf zestig jaar vakmanschap met een sterke drang naar innovatie. Verilin is bovendien een 100% lokaal, Belgisch verhaal", zo is de jury lovend. Doorslaggevend voor de jury zijn de zware investeringen van Verilin in diepgaand en innovatief onderzoek.

Industrieel ontwerper Sep Verboom (1990) ten slotte krijgt de Henry van de Velde Young Talent Award. "Verboom is een kind van zijn generatie: idealistisch, maar nuchter, lokaal én globaal, collectief eerder dan individueel, communicatief ook." De jury beschouwt Sep Verboom als een schoolvoorbeeld van wat de ontwerper de dag van vandaag moet zijn: "Niet alleen maker en bedenker, maar ook inspirator en connector, en natuurlijk: wereldverbeteraar."

Naast de twee ontwerpers en het designbedrijf zijn nog zeven designproducten, -diensten of -projecten in de prijzen gevallen. In de categorie Communicatie bijvoorbeeld werd de de communicatie verkozen over de heropening van het Museum Plantin-Moretus.

De publieksprijs was voor Theomatik, een tafelhulpmiddel om mensen met één functionele arm zelfstandig te laten eten, zowel thuis als op verplaatsing. Het idee kwam van Theo Willen, terwijl Frédéric Boonen het voor het Jessa Ziekenhuis in een handig ontwerp goot.

bron: Belga