VTM NIEUWS-journalist Boudewijn van Spilbeeck wordt Bo

VTM NIEUWS-journalist Boudewijn van Spilbeeck wordt Bo

Journalist van VTM NIEUWS Boudewijn van Spilbeeck heeft gekozen om vrouw te worden en gaat voortaan onder de naam Bo door het leven. Dat heeft ze zelf bekendgemaakt. Ze zal vanaf morgen leven en komen werken in haar nieuwe genderrol. “Ik heb de beslissing genomen om voortaan als vrouw door het leven te gaan. Dat zal bij velen als totaal onverwacht overkomen, maar voor mij en mijn omgeving is het dat niet. Mijn beslissing om van geslacht te veranderen, neem ik niet lichtzinnig”, aldus Van Spilbeek in de mededeling, die te lezen is op vtmnieuws.be. In het bericht legt Bo uit dat haar eerste herinnering aan de gedachte dat ze een meisje wou zijn, was toen ze acht jaar was. In haar puberteit is ze zich ook zo beginnen kleden. “Intussen kom ik al een kwarteeuw buiten als de vrouw die ik ben”, klinkt het.

Van Spilbeeck, die in februari 59 jaar wordt, overwoog vijftien jaar geleden een eerste keer om de transitie van man naar vrouw te doen, maar toen leek de tijdsgeest haar er nog niet rijp voor. “Ik vreesde mijn fantastische job, mijn vrienden en vooral mijn dierbaar gezin te verliezen”, schrijft ze. “De voorbije vijf, zes jaren is mijn onbehagen om als man te leven heel sterk toegenomen. Externe factoren hebben alles versneld: een aantal transgender-vloggers op YouTube die succesvol de transitie doorgemaakt hebben. Maar ook reality-ster Caitlyn Jenner, in een vorig leven bekend als Olympisch kampioen Bruce Jenner. Dat zij op 65 jaar toch de beslissing nam om van geslacht te veranderen, heeft mij doen inzien dat het ook voor mij niet te laat was.”

Van Spilbeeck zocht contact met gynaecologe Petra De Sutter, en zij heeft haar de weg getoond naar het Centrum voor Seksualiteit en Gender in het UZ Gent.

“Voor mijn partner, mijn kinderen en mijn naaste familie is mijn beslissing niet gemakkelijk geweest. Maar wij zijn vastberaden om deze moeilijke tocht samen af te leggen en tot een goed einde te brengen”, besluit Van Spilbeeck, die eveneens de redactie van VTM NIEUWS en moederbedrijf Medialaan bedankt voor de steun.

Mensen die vragen hebben rond gender, kunnen terecht bij het Transgender Infopunt (0800 96 316) of op de Holebifoon (0800 99 533 of www.holebifoon.be).

bron: Belga