Jupiler Pro League - Standard en Anderlecht in evenwicht na doelpuntenrijke Clasico

door
Belga
Leestijd 2 min.

Anderlecht en Standard hebben zondag 3-3 gelijkgespeeld na een zinderende wedstrijd op de 24e speeldag in de Jupiler Pro League. Bij de landskampioen lukte Sofiane Hanni (14., 41., 44.) een hattrick. Voor Standard scoorden Orlando Sá (6.) en Christian Luyindama (24., 63.) in de Clasico op Sclessin. Anderlecht verzuimt over Charleroi naar de tweede plaats te springen. Standard zet geen stap richting top zes. RSCA-coach Hein Vanhaezebrouck koos ervoor om zonder diepe spits te starten. Bij Standard dropte Sá Pinto nieuwkomer Goiko Cimirot meteen in de basiself. Opvallend, met Albert-Mboyo Sambi Lokonga (Anderlecht) en Paul-José Mpoku (Standard) speelden twee broers voor het eerst tegen elkaar.

Al na zes minuten keek paars-wit tegen een achterstand aan. Bij een hoekschop verloren de Brusselaars Orlando Sá uit het oog. Renaud Emond kopte het leer richting de Portugese spits, die simpel binnentikte. Maar het eerste kwartier was nog niet verstreken of het stond 1-1. Dennis Appiah leverde een mooie voorzet af, aan de tweede paal liet Sofiane Hanni de gelijkmaker optekenen.

In de 24e minuut was het moment gekomen van Christian Luyindama. Na opnieuw een doorgekopte hoekschop pakte de Standard-verdediger uit met een knappe omhaal waartegen Matz Sels geen verhaal had: 2-1. Paars-wit kwam nog enkele keren goed weg, maar de Anderlecht-spelers trokken uiteindelijk met een 2-3 voorsprong naar de kleedkamers dankzij een zuivere hattrick van Hanni. Kenny Saief vond de RSCA-aanvoerder eerst met een knappe pass, waarna de Algerijn overhoeks binnentrapte. Vlak voor de pauze profiteerde Hanni van een te korte terugspeelbal. Hij omspeelde Guillermo Ochoa: 2-3.

Op het uur vierden de Luikenaars, maar de treffer van Cimirot werd afgekeurd wegens buitenspel van Duje Cop. Niet veel later scoorde de thuisploeg toch, Luyindama lukte zijn tweede van de avond. De Rouches drukten door voor een driepunter en de ingevallen Anderlecht-aanvaller Silvère Ganvoula miste nog een dot van een kans. Toch eindigde het spektakelstuk op 3-3.

Anderlecht blijft met 45 punten derde in de stand, achter Charleroi (46 ptn). De Carolo's speelden zaterdag 1-1 gelijk tegen Antwerp. Eerder op de dag verloor leider Club Brugge (57 ptn) met 2-0 bij AA Gent (4e met 39 ptn). Standard staat op de tiende plaats met dertig punten, op drie punten van de zesde stek. KV Oostende-Lokeren is om 20u de afsluiter van de speeldag.

bron: Belga