Gemeente waarschuwt voor asbest bij uitgebrande vierkantshoeve in Guigoven

De gemeente Kortessem heeft zondag de bewoners geïnformeerd omtrent een laag asbestrisico bij een uitgebrande vierkantshoeve aan de Brandstraat in deelgemeente Guigoven. Het vuur in de oude, leegstaande hoeve brak zaterdagavond uit. Het ging om een hevige brand met uitslaande vlammen. Er vielen geen gewonden. De oorzaak is onbekend. De gemeente hield zondag een informatieavond over het laag asbestrisico. De brandweermannen hebben zondagochtend rond 4.30 uur de bluswerken kunnen afronden. Het getroffen gebouw zat in een renovatieproject. De huizen in de buurt kregen bij het blussen al meteen de raad om ramen en deuren gesloten te houden. Het terrein bij de uitgebrande hoeve is ontoegankelijk.
Door de gunstige weersomstandigheden, de regen en de wind uit zuidelijke richting, bleef het asbest enkel op het perceel van de vierkantshoeve. Het centrum van Guigoven en Wintershoven bleven vrij van het asbestrisico. Een deskundige zal ter plaatse het asbestrisico verder onderzoeken.
Op het infomoment kregen de bewoners de raad om geen vezels van buiten in huis te brengen. Daarvoor kunnen ze maatregelen nemen, zoals schoenen uitdoen bij het naar binnen gaan, schoenen afspuiten, huisdieren binnen houden en de auto buiten laten staan. Het huis verluchten is wel toegestaan.
De gemeente en de brandweer blijven de toestand opvolgen. Via de website van Kortessem en de gemeentelijke infokanalen worden de bewoners op de hoogte gehouden.

bron: Belga