Aan Bureau van parlement om te oordelen als er vraag is van Puigdemont

Aan Bureau van parlement om te oordelen als er vraag is van Puigdemont

Als Carles Puigdemont zijn inhuldigingsspeech vanuit het Vlaams Parlement wil doen, is het aan het Bureau van dat parlement om daarover te oordelen. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever vandaag in Het Nieuws van VTM gezegd. Volgens De Wever is het “niet juist” dat zijn partij daarover aan het onderhandelen is met de gewezen president van de Catalaanse regering. Volgens het Spaanse persagentschap EFE zou Puigdemont met N-VA onderhandelen over de mogelijkheid om zijn inhuldigingsspeech dinsdag vanuit het Vlaams Parlement te geven. Intussen heeft het Spaanse Grondwettelijk Hof wel geoordeeld dat Puigdemont enkel de eed kan afleggen als hij naar Spanje terugkeert.

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is het niet aan zijn partij om Puigdemont een zaal te geven in het Vlaams Parlement. “Ik beslis daar niet over. Dat is aan het Bureau van het Vlaams Parlement”, zo zei De Wever op VTM.

De N-VA-voorzitter denkt wel dat Madrid zich zal verzetten tegen de plannen. “Je weet hoe het zal gaan, Madrid zal furieus zijn en druk zetten om dat te verhinderen. We weten niet of dat kan doorgaan. Dat zullen we morgen horen op het Bureau van het parlement, als Puigdemont de vraag stelt, want bij mijn weten is dat nog niet gebeurd”, zegt De Wever.

Puigdemont zelf was vandaag spreker op de nieuwjaarsreceptie van N-VA in Lennik, maar daar ging hij niet in op vragen over zijn eedaflegging en/of eventuele terugkeer naar Spanje. Puigdemont, op de vlucht voor het Spaanse gerecht, kwam in België aan op 30 oktober in aanwezigheid van vier ex-regioministers. De Spaanse regering had hem afgezet, op basis van artikel 155 van de Spaanse grondwet. Maar bij de jongste regionale verkiezingen in Catalonië haalden de separatistische partijen een meerderheid.

bron: Belga